Rider Waite Tarot

ACE OF CUPS

Van de confligerende gevoelens van de Koning komen we via de verschillende evenwichtsverhoudingen tussen feestvieren en passiviteit ten slotte bij de Aas - symbool van de liefde die de ondergrond van het leven vormt. Bekers Aas heeft de directe betekenis van een periode van geluk en liefde, een geschenk van immense vreugde. Zoals vuur de wereld maakt, zo geeft de liefde het leven waarde.

De afbeelding van Smith, met de duif en hostie, toont zeer nadrukkelijk de Heilige Graal. Van de Heilige Graal beweert men dat hij de lichamelijke aanwezigheid bevat van de Heilige Geest die in de wereld werkt. In verfijndere versies van de legende van koning Arthur gaat het niet echt om ridderlijkheid - d.i. een stelsel of code van morele opvattingen - die het glorieuze rijk van koning Arthur bij elkaar zou houden, maar om de geheime aanwezigheid van de Heilige Graal, die ergens in het land verborgen is. Toen de Graal verdween omdat de ridders van koning Arthur hem niet op een spirituele wijze wisten te naderen, viel het koninkrijk uiteen. Deze allegorie leert ons dat de wereld niet hoofdzakelijk functioneert op grond van wetten, maar eerder op basis van de spirituele achtergrond die aan al dit soort zaken betekenis verleent en ze tegen corrumpering beschermt. Wanneer we het leven louter opvatten als iets dat we moeten veroveren (met deze instelling joegen de ridders van koning Arthur de Graal na), zullen we slechts chaos teweegbrengen. Bekers - water - symboliseren ontvankelijkheid. Liefde, en uiteindelijk het leven, kunnen we niet grijpen, alleen maar aanvaarden.

Ondersteboven

Een omgekeerde Aas veroorzaakt altijd ontwrichting. In dit geval krijgen we te maken met geweld, vernietiging en somberheid - precies wat er in de legende van koning Arthur gebeurde toen de Graal uit het koninkrijk was verdwenen. De omgekeerde Aas kan ook eenvoudigweg aangeven dat de tijd zich tegen ons heeft gekeerd en dat er voor ons niet veel anders opzit dan te aanvaarden dat het leven zowel problemen als vreugde brengt. De omgekeerde Bekers Aas kan er voorts op wijzen dat we zelf ons ongeluk afroepen, doordat we niet herkennen wat het leven ons biedt of doordat we agressief reageren op momenten waarop we juist kalm zouden moeten blijven.

Bekers