Rider Waite Tarot

EIGHT OF CUPS

De prettige aard van de Bekers geeft ons de neiging om ons weg te laten loodsen van wat we eigenlijk zouden moeten doen. De Acht is de eerste (of laatste) van een serie van vijf kaarten die met het waterprobleem van actie te maken hebben. We zien op de kaart iemand die zijn rug naar een rij staande dubbele bekers wendt; deze dubbele rij bekers symboliseert een situatie die niet alleen geluk heeft gebracht, maar die dat nog steeds doet. In tegenstelling tot bij de Vijf staan alle bekers rechtop; niet één is er omgeworpen. En toch beseft deze persoon dat het tijd is om te vertrekken. De afbeelding suggereert een van de wezenlijkste toepassingen van het waterinstinct: het vermogen om, voordat het opdroogt of rond ons in elkaar stort, aan te voelen wanneer iets afgelopen is, kortom, weten dat het tijd is om verder te trekken.

We zien de figuur een heuvel beklimmen en zich naar hoger gelegen grond begeven. Daaruit kunnen we opmaken dat hij van een minder zinvolle naar een meer zinvolle situatie gaat. Let op de gelijkenis van deze figuur met de Heremiet naast hem. Als we tot dezelfde hoogte van wijsheid als die van de Heremiet willen stijgen, zullen we toch eerst de gewone dingen van het leven achter ons moeten laten. De Heremiet herinnert ons eraan dat land als een symbool niet noodzakelijkerwijs actie of betrokkenheid in de normale zin hoeft te betekenen, maar heel goed ook bijna het tegenovergestelde kan beduiden: het loslaten van activiteiten in de buitenwereld om zich op het vergroten van de zelfkennis te richten. In eerste instantie lijkt het tafereel zich 's nachts af te spelen; kijken we echter nauwkeuriger, dan zien we dat het in feite om een zonsverduistering gaat: de maan schuift voor de zon langs. Een maanfase, dat wil zeggen een periode van innerlijk bewustzijn, heeft de plaats van op de buitenwereld gerichte activiteit ingenomen. De combinatie van een maan en beweging leert ons dat het verwerven van grotere zelfkennis ook een activiteit is. We weten reeds dat de Heremiet, doordat hij de seksuele polariteit van de Hogepriesteres boven hem omkeert, actie en intuitie verenigt in een ondubbelzinnig programma voor zelfkennis.

Het maakt niet uit of we de figuur interpreteren als iemand die zich van de wereld afwendt of als iemand die juist in de richting van activiteiten gaat, want de kaart symboliseert in essentie het verlaten van een stabiele situatie. Bekers Acht heeft op het allerdiepste niveau de betekenis van een poort, in bepaalde opzichten overeenkomend met Staven Drie. Beide kaarten wijzen op een reis door het onbekende, maar waar de vuurkaart naar water wordt toegetrokken, daar wordt de waterkaart door lucht aangetrokken. Staven Drie ontmantelt het ik en bevrijdt de onderzoekende geest, terwijl Bekers Acht van de vaagheid van het water opschuift naar de specifieke kennis van abstracte beginselen, gesymboliseerd door de beklimming van de berg van de Heremiet.

Ondersteboven

Soms houdt de omgekeerde Acht niet meer in dan de ontkenning van zijn essentie - we weigeren een bepaalde situatie op te geven en zelfs als we innerlijk drommels goed weten dat we alles al uit de situatie gehaald hebben, dan nog zijn we vastbesloten te blijven. Deze beschrijving past bij vele relaties.

Gewoonlijk behoudt de omgekeerde Acht echter zijn kenmerk van alertheid en gepaste reactie. De kaart symboliseert dan dat de tijd om te vertrekken nog niet is gekomen, dat de situatie voorlopig nog plezier en zin te bieden heeft. Een derde mogelijkheid is timiditeit of verlegenheid: iemand geeft een situatie op, omdat hij niet de moed bezit om door te gaan en er alles uit te halen. Dit patroon kunnen we bij heel veel men sen terugvinden; ze krijgen te maken met bijvoorbeeld relaties, arbeidssituaties of projecten en lopen vervolgens weg als er moeilijkheden ontstaan of op het moment dat ze werkelijk verplichtingen moeten aangaan, of met andere woorden: als hun vrijblijvendheid in gevaar komt.