Rider Waite Tarot

QUEEN OF PENTACLES

Terwijl de Koning voor een kasteel zit, staat de troon van de Koningin vrij in een veld, omrankt door rozen. Terwijl de Koning naar zijn pentakel kijkt, houdt de Koningin de hare met beide handen vast, zich sterk bewust van de magie in de natuur en de kracht die zij daaraan ontleent. Meer dan enige andere kaart uit de Kleine Arcana symboliseert zij liefde voor en eenheid met de wereld. Het konijn rechtsbeneden symboliseert niet alleen seksuele vruchtbaarheid, maar ook de spirituele vruchten van een leven dat zijn individuele ritme in de omringende wereld heeft gevonden.

Haar eigenschappen, en ook de seksuele symboliek, verbinden haar met de patrones van de Pentakels, de Keizerin. Tegelijkertijd heeft zij als een figuur uit de Kleine Arcana een eigenschap die in de archetypische troefkaart van de passie ontbreekt: zelfbewustzijn. Zij kent en gelooft in zichzelf en de magie van haar leven. Bij lezingen zal dit zelfvertrouwen dikwijls het belangrijkst blijken te zijn.

Wanneer we de Koning naast de Dwaas zetten, dan moeten we de Koningin aan de Magiér koppelen. Zij draagt net als hij een rode mantel over een wit hemd. Beiden worden omrankt door bladeren en rozen. Beiden tekenen zich af tegen een gele lucht. Maar terwijl de Magiér de verborgen krachten in de wereld manipuleert, verbindt Pentakels Koningin zich met deze krachten, die ze in het leven van alledag door haar wezen laat stromen.

Ondersteboven

De omgekeerde Koningin kan in lezingen aangeven dat men zichzelf in een bepaalde situatie niet vertrouwt. Meer in het algemeen verwijst de omgekeerde Koningin naar psychische zwakte. Het losmaken van de Koningin uit haar vitale band met de aarde leidt in sterkere mate dan bij de Koning tot nervositeit en verwarring. Zij wordt bang, zelfs fobisch, wantrouwt anderen en in het bijzonder zichzelf, twijfelt aan haar mogelijkheden en haar waarde als individu. Deze scheiding houdt meer in dan louter isolatie van planten en dieren. Het betekent eerder het verlies van het dagelijkse ritme, ontevredenheid met de totale omgeving en het niet kunnen waarderen van wat de omgeving te bieden heeft.

In een lezing wijst de omgekeerde Koningin niet alleen op deze eigenschappen van de betrokkene, maar ze suggereert ook een dubbele remedie. De eerste remedie betreft het opbouwen van het zelfvertrouwen; hiertoe kan men de eigen prestaties en goede eigenschappen benadrukken of mediteren over een rechtopstaande Koningin. De tweede remedie houdt in dat men zijn emoties hecht aan doodgewone geneugten en bevredigend werk.