Rider Waite Tarot

KING OF PENTACLES

De wereldlijkheid van de Pentakels gaat heel goed samen met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de Koning. De Koning symboliseert de geslaagde zaken- of carrièreman. De ontspannen manier waarop hij op zijn troon zit en zijn liefhebbende blik op de Pentakel laat rusten - in dit geval het symbool van zijn mogelijkheden en prestaties - getuigen van zijn tevredenheid met het leven. Hij is vrijgevig, zelfs moedig, maar niet bijzonder op avontuur gericht. Zijn koningsrol frustreert hem niet, zoals wel het geval is bij de Koningen van de Staven en de Bekers. In een eerdere fase van zijn carrière kan hij ongeduldig of twijfelzuchtig zijn geweest, maar zijn succes vormt nu een rechtvaardiging voor zijn leven, waardoor hij zich kan ontspannen en kan genieten.

Genieten van het leven houdt ook in dat men dichtbij de natuur staat. Zijn kasteel - symbolisch voor zijn dominante maatschappelijke positie - is op de achtergrond wel zichtbaar, maar hij zit zelf in zijn tuin, zijn kroon getooid met bloemen en zijn mantel met druiven - een symbool voor de zoetheid van het leven. De bladeren en bloemen lijken met zijn mantel te versmelten, zoals het water met de kleding van Bekers Koningin vervloeit. Het leven is goed voor hem en hij wil ervan genieten.

Een tarotlezing gaf ooit de Dwaas gekruist door Pentakels Koning (in hun kleurcompositie lijken de twee kaarten veel op elkaar). De conjunctie is een mooi voorbeeld van wat ik de horizontale en de verticale tijd noem, d.w.z. de innerlijke en de uiterlijke werelden. De Koning staat voor gewone activiteit, prestaties, maatschappelijke positie en succes, terwijl de Dwaas betrekking heeft op de innerlijke spirituele vrijheid, dankzij welke iemand van deze dingen kan genieten en kan voortbouwen zonder de gevangene te worden van een beperkte materialistische visie. Laten we eens twee mensen vergelijken wier uiterlijke werelden overeenkomen - beiden worden gerespecteerd en zijn succesvol en welvarend; innerlijk kan de een echter best gespannen of gefrustreerd of bang zijn, terwijl de ander misschien altijd opgewekt is en zijn kalmte bewaart.

Vatten we de Dwaas op als het begin van de Grote Arcana en Pentakels Koning als de laatste kaart van de Kleine Arcana, dan vormen ze twee uitersten van de tarot. Deze polariteit gaat echter alleen op wanneer de kaarten op een rechte lijn liggen. Liggen ze in een cirkel, dan zijn de Dwaas en de Koning van Pentakels juist aan elkaar gekoppeld.

Ondersteboven

De betekenis van de Koning is succes. Omgekeerd wijst hij op mislukking of doodgewoon middelmatigheid. Het gebrek aan bevrediging leidt tot ontevredenheid, gevoelens van zwakte en twijfel. Vanuit een andere invalshoek kunnen we de Koning opvatten als een symbool van gecorrumpeerd succes - hij stelt de man of vrouw voor die alle middelen zal gebruiken om zijn of haar doeleinden te bereiken.

Indien we de Koning van Pentakels beschrijven als iemand die behoefte heeft aan een levendige band met de natuur (wat niet voor iedereen geldt, hoezeer men dat tegenwoordig ook veronderstelt), dan staat de omgekeerde Koning voor iemand die van deze verjongende stroom is afgesneden. Ook in dit geval mondt de breuk in ontevredenheid en zwakte uit en bestaat er zelfs psychisch gevaar.