Rider Waite Tarot

KING OF WANDS

De hofkaarten vertegenwoordigen volgens de traditie in een kaartlegging de mensen die invloed uitoefenen op het leven van de vraagsteller. Hoewel dit vaak het geval zal zijn, kunnen ze echter ook de vraagsteller zelf symboliseren. Buiten de context van specifieke lezingen, dus als losse kaart beschouwd, geven de zestien hofkaarten een overzicht van de grote verscheidenheid aan menselijke karakters. In een legging, of wanneer de afzonderlijke kaart object van studie is, wijst iedere hofkaart iemand aan die de eigenschappen bezit die op de kaart worden aangegeven en deze ook tot uiting brengt.

Een Koning (of een Ridder of een Schildknaap) staat niet noodzakelijkerwijs voor een man en een Koningin niet categorisch voor een vrouw. Ze wijzen op eigenschappen en instellingen die traditioneel door die figuren worden gesymboliseerd. De specifieke maatschappelijke functies van een koning, of een koningin of een ridder, gaan gepaard met bepaalde ervaringen en verantwoordelijkheden. De kaarten staan even vaak voor deze abstractere begrippen als voor geslacht of leeftijd.

We moeten er eveneens tegen waken dat we een kaart opvatten als een weerspiegeling van wat iemand zijn hele leven zal zijn of beleven, en derhalve niet zeggen: `Zii is een typische Staven Koningin', menende daarmee een prachtige samenvatting van haar hele leven te geven. Iemand kan best eenmaal per maand door een Zwaarden Koningin-fase heengaan en daarna terechtkomen in de fase van Bekers Ridder. Iemand kan zelfs beide ervaringen tegelijk hebben, bijvoorbeeld op verschillende levensgebieden.

Een Koning is als heerser verantwoordelijk voor de welvaart van de samenleving. In de tarot van Rider dragen alle Koningen onder hun kroon een bontmuts, een machtssymbool dat deze verantwoordelijkheid weergeeft en dat traditioneel bij officiéle gelegenheden op een kussen voor de koning(in) werd uitgedragen. De Koning is oppermachtig en daarom staan alle Koningen voor succes en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Staven Koning vertaalt deze kwaliteiten in termen van de Staven en symboliseert dan ook een doortastendheid en besluitvaardigheid die anderen, vanwege de grote wilskracht, kan domineren. Zijn macht steunt op een onwankelbaar geloof in zijn gelijk. Hij kent de waarheid; hij weet dat zijn methode de beste is en vindt het niet meer dan normaal dat anderen hem gehoorzamen.

Hij geeft tegelijkertijd aan dat hij de energie van de Staven beheerst en weet te kanaliseren in bruikbare projecten of in een langdurige carrière. Gegeven de avontuurlijke aard van de Staven kan hij zich echter in laatstgenoemde situatie onprettig voelen. Hij leunt voorover op zijn troon, alsof hij wil opspringen om nieuwe ervaringen op te doen. Hij is van nature eerlijk, want hij ziet reden noch voordeel in leugen en bedrog. Om dezelfde reden is hij positief en optimistisch; de energie van de Staven brandt zo hevig in hem, dat hij niet kan begrijpen waarom iemand zich negatief zou willen opstellen.

Een dergelijke sterke persoonlijkheid kan vrij intolerant zijn; voor zwakte of wanhoop heeft hij geen geduld noch het bevattingsvermogen, omdat hij zulke gevoelens nooit zelf ervaren heeft. Het ongeduld van Staven Koning vindt zijn oorsprong in het motto `Als ik het kan, kan jij het ook'. Ooit zag ik in een legging een prachtige uiting van wat men gewoonlijk de `generatiekloof' noemt: Staven Koning en de Dwaas, beide energiek, maar de één de essentie van verantwoordelijkheid en de ander het zuiverste beeld van instinct en vrijheid.

Twee symbolen springen op de kaart van de Koning direct in het oog: de leeuw, symbolisch voor het teken Leeuw, en de salamander, een legendarische hagedis, die volgens de overlevering in het vuur zou huizen. Zij staan voor het wereldlijke en het spirituele, want terwijl de leeuw op de karaktertrekken van vuur wijst, was de salamander het lievelingssymbool van de alchemisten. Op zijn best beheerst de Koning het creatieve vuur. Door het besef van zijn maatschappelijke verplichtingen heeft hij het vuur getemd en aan het werk gezet. Merk op dat de salamanders op zijn mantel hun staart in hun bek dragen (ouroboros). Deze gesloten cirkel staat symbool voor volgroeidheid en voltooiing. Vergelijk deze afbeelding met die op het wambuis van de Staven Ridder, waarop de salamanders geen gesloten cirkels vormen en er geen contact bestaat tussen staart en bek.

Ondersteboven

Bij een kaart ondersteboven verandert haar hoofdbetekenis op een of andere wijze, alsof haar oorspronkelijke invloed geblokkeerd of opnieuw gericht wordt of, soms, vrijkomt. Sommige uitleggers van de tarot schenken liever geen aandacht aan omgekeerde kaarten en het is inderdaad zo dat we bij het mediteren de kaarten alleen in hun normale positie bekijken. Voor studiedoeleinden en kaartleggingen betekent het omkeren van de kaart echter meer dan het louter verdubbelen van haar mogelijkheden. Door de kaart vanuit een andere invalshoek te benaderen, zullen we beter kunnen begrijpen wat ze werkelijk betekent.

Als een hofkaart in een lezing naar een concrete persoon verwijst, door overeenkomstige lichaamsvormen en niet op grond van overeenstemmende kwaliteiten, dan geeft de omgekeerde kaart aan dat die persoon geblokkeerd of in de war is, of dat hij wellicht een slechte invloed op de betrokkene uitoefent. Nemen we echter de eigenschappen van de omgekeerde kaart in ogenschouw, dan zien we de kwaliteiten veranderen.

Een rechtopstaande Koning representeert een machtige en leidinggevende persoon, die echter de zwakheden van anderen dikwijls niet zal tolereren. Bij de omgekeerde Koning vinden we datzelfde natuurlijke vuur terug nadat het hindernissen genomen en nederlagen geleden heeft, waardoor een minder sterke persoonlijkheid cynisch of bang zou worden. Omdat hij de Koning van de Staven is, raakt hij zijn kracht niet kwijt, maar matigt hij zich wat. Hij zal iets meer begrip voor anderen op kunnen brengen, terwijl hij gelijktijdig hardvochtiger in het leven zal staan, dat niet langer meer op een vrij eenvoudig te klaren wedstrijd lijkt. Waite heeft dit heel treffend geformuleerd: `Goed maar grimmig, streng maar tolerant’.