Rider Waite Tarot

KING OF SWORDS

Als handhaver van de maatschappelijke orde vertegenwoordigt de Koning gezag, macht en oordeel. Hij gebruikt de geestelijke energie van lucht om de wereld in stand te houden en te regeren met zijn gisse verstand en krachtige persoonlijkheid. Zijn kroon is geel, de kleur van geestelijke energie; zijn mantel is paars, de kleur van wijsheid; zijn boernoesachtige hoofdbedekking is rood, de kleur van de daadkracht. Het intellect van de Koning bestaat niet louter terwille van zichzelf, maar eerder voor wat het kan doen; zijn verstand is een machtsinstrument. Evenmin wijst zijn zwaard, ongelijk het zwaard van Zwaarden Koningin of Gerechtigheid, recht naar boven; het wijst wel naar boven, wat symbolisch is voor wijsheid, maar het buigt licht af naar rechts, naar de kant van de daden. De eis om op grond van zijn oordeel te handelen tendeert ernaar zijn oordeel enigszins te vertekenen, een vergelijkbare situatie met de positie van een academische waarnemer van het politieke gebeuren ten opzichte van iemand die het land concreet moet besturen.

De nadruk op maatschappelijk `realisme' kan in een beperkte vorm van materialisme uitmonden. Wij herkennen de Koning in de persoon die trots is op zijn nuchtere `gezond verstand' en geen tijd heeft voor `mystieke' abracadabra. Dergelijke personen willen gewoonlijk niet inzien dat hun denken voor een groot deel is gebaseerd op vooroordelen en vooronderstellingen en in veel mindere mate op empirische waarnemingen.

Let op de gelijkenis met de Keizer . De Koning kunnen we zien als de vertegenwoordiger van de Keizer in de werkelijke wereld. Terwijl de troefkaart de belichaming is van het archetype van orde, gezag en maatschappij, handhaaft de Koning deze beginselen in de praktijk.

Achter de troon vliegen twee vogels. De vogel is het dierlijke symbool van de hofkaarten van de Zwaarden. Een vogel symboliseert het feit dat het verstand de mens tot hoge wijsheid kan verheffen, dat wil zeggen: ver verheven boven vurige hartstochten, waterige gevoelens of aardse materiële corruptie. Het cijfer twee op zichzelf staat aan de andere kant voor een keuzesituatie, namelijk de voortdurende spanning tussen abstract denken en handelen in de praktijk. Maar als de vogel een symbool is voor de kracht van het verstand om boven de wereld uit te stijgen, dan is hij ook symbolisch voor de afstandelijkheid waartoe dat kan leiden.

Merk op dat de troon van de Koning in wolken is gehuld. Zoals Staven Koning neigt ook Zwaarden Koning weleens naar arrogantie, omdat zijn scherpe verstand en grote wilskracht hem boven de meer verwarde mensen uit tillen. In maatschappelijk opzicht verwijst dit beeld naar de neiging van overheden en bestuurders om hun oordelen niet af te stemmen op de werkelijke behoeften van de mensen. De gereserveerde Koning vinden we terug in norse, koude en nuchter oordelende mensen. Zwaarden Koning verbeeldt als echtgenoot of minnaar dikwijls een dominerende of controlerende partner.

Zwaarden Koning herinnert ons in zijn gunstigste betekenis aan Gerechtigheid , de kaart die in de Grote Arcana direct op de Keizer volgt . Wanneer de Koning met deze kaart in verband staat, vertegenwoordigt hij sociale rechtvaardigheid, verstandige wetten en vooral intellectuele eerlijkheid en de behoefte om kennis in de praktijk te brengen. Evenals Gerechtigheid, maar als enige onder de hofkaarten kijkt hij ons recht aan - een wijze man die ons dwingt de waarheid te herkennen en ons eraan te houden.

Ondersteboven

De rechtopstaande Koning balanceert op de dunne scheidslijn tussen intellectuele eerlijkheid en macht om de macht. Ondersteboven heeft hij de neiging om aan de verkeerde kant van de streep te vallen. Zijn gezag corrumpeert, hij gebruikt zijn autoriteit voor zijn persoonlijke doeleinden: macht en overheersing.

In de praktijk van het tarotlezen mogen we dergelijke indringende beelden in onze overwegingen nooit uitsluiten. De omgekeerde Koning (en trouwens elke omgekeerde hofkaart) kan echter ook gewoon aangeven dat iemand in moeilijkheden verkeert. In combinatie met de Koningin of de Ridder kan hij wijzen op een moeizame relatie of het mislukken van het volwassen worden (in het hoofdstuk over lezingen worden de relaties tussen hofkaarten van dezelfde kleur behandeld). Op zichzelf staat de omgekeerde Zwaarden Koning voor de arrogantie van het scherpe verstand dat alleen ten eigen voordele werkt en louter zijn eigen verlangen naar beheersing erkent.