Rider Waite Tarot

EIGHT OF SWORDS

De Acht beeldt nog sprekender dan de omgekeerde Negen onderdrukking uit. De figuur is vastgebonden en wordt omringd door Zwaarden. Op de achtergrond zien we een kasteel, een symbool van gezag. Het meisje staat in de modder, die symbolisch voor vernedering en schaamte is. Merk evenwel op dat zij niet helemaal door de zwaarden wordt ingesloten en dat het touw niet om haar benen gebonden is, terwijl degenen die haar vastgebonden hebben zelfs helemaal niet op het toneel verschijnen. Kortom, niets belet haar in feite weg te gaan.

De clou van deze kaart is de blinddoek, die een symbool is van verwarring, onderdrukkende ideeën, isolatie van anderen in gelijksoortige situaties; voorvechters van politieke bevrijding noemen dit `mystificatie'. De blinddoek symboliseert niet onderdrukking door openlijk en grof geweld, maar door mensen wijs te maken dat zij hulpeloos zijn. De kaart vat een complexe situatie heel simpel samen, wat trouwens een opmerkelijke gave van de gehele tarot is, en de Acht wordt daardoor haast een embleem van de toestand van onderdrukking.

Op een ander niveau is Zwaarden Acht een poort naar een bijzonder inzicht. Wie zich met de kaart vereenzelvigt, begint iets te beseffen van zijn onwetendheid, iets wat veel mensen intellectueel wel toegeven, maar niet echt aanvaarden (paradox der paradoxen). Omdat we nu eenmaal een leven leiden waarin we gebonden zijn door onze lichamelijke behoeften, de beperkingen van onze zintuigen en de conditionering door taal en cultuur, kunnen we de werkelijkheid alleen kennen door filters. Zonder verlichting, of zonder wat sommige soefi's en ook wel anderen `bewustzijnsevolutie' noemen, zullen wij onszelf of de wereld nooit werkelijk kennen en nooit kunnen beweren: 'Dit is de waarheid; zo zijn de dingen werkelijk: Erkenning van onwetendheid is de eerste, maar dikwijls tegelijkertijd de moeilijkste stap in de richting van ware kennis.

Ondersteboven

Vrijheid begint wanneer we onze blinddoek afrukken, wanneer we inzien hoe we in een bepaalde situatie terecht zijn gekomen, wat we hebben gedaan, wat anderen hebben gedaan (in het bijzonder degenen die ons hebben beperkt, maar ook anderen in overeenkomstige situaties) en wat we er nu aan kunnen doen. De omgekeerde Zwaarden Acht betekent over het algemeen bevrijding uit een situatie die onderdrukkend is en verwijst dan vooral naar de eerste stap van deze bevrijding: de dingen zo helder mogelijk zien.